Verslag Zomervisite van Wytske

7 juli 2017
Vanmiddag is Wytske voor het eerst alleen naar mevrouw geweest. Toen Wytske aankwam zaten meneer en mevrouw in de tuin. Mevrouw wist niet meer wie Wytske was, maar toen Wytske zich opnieuw voorstelde had mevrouw wel door dat Wytske de ‘nieuwe kammeraat’ was. Eerst hebben meneer, mevrouw en Wytske even in de tuin gezeten en gekletst over van alles, het gezin, de familie, het huis, de dagbesteding waar mevrouw heen gaat etc. Later, toen mevrouw even binnen was, heeft Wytske nog even alleen met meneer gesproken. Meneer vertelde over de situatie thuis en de dingen waar hij tegen aan liep. Bijvoorbeeld het blijven activeren van zijn vrouw. Mevrouw vond het vaak niet leuk als meneer mevrouw activeerde en hier ontstonden dan discussies over. Dit vond meneer erg vervelend.

Later in de middag zijn mevrouw en Wytske gaan wandelen. Mevrouw in de rolstoel eerst naar het stadspark en later naar mevrouw haar zonen. Bij mevrouw haar oudste zoon hebben mevrouw en Wytske nog wat gedronken en zijn later weer naar huis gegaan. Mevrouw gaf aan dat ze Wytske wel een leuke nieuwe ‘hulp’ vond.

14 juli 2017
Vanmiddag is Wytske weer bij mevrouw geweest. Toen Wytske vroeg wat mevrouw graag wilde doen gaf mevrouw zelf aan dat ze graag spelletje wilde doen, maar dat Wytske het spel uit moest kiezen. Wytske heeft Rummikub en Triominos opgehaald en mevrouw wilde graag Rummikub doen. Toen mevrouw en Wytske aan het spel begonnen kon mevrouw precies vertellen hoeveel steentjes er gepakt moest worden en hoeveel punten er minimaal de eerste beurt gelegd moesten worden. Tijdens het spel wist mevrouw ook wie er aan de beurt was en op welke manier de steentjes gelegd mochten worden.

Na een paar potjes Rummikub zijn mevrouw en Wytske nog even naar buiten geweest. Mevrouw wilde graag een stuk wandelen in de rolstoel en niet met de rollator, omdat ze dan niet zo ver kon lopen. Wytske zou de rolstoel voor mevrouw in elkaar zetten, maar dat lukte niet. Na wat tegenstribbeling van mevrouw zijn mevrouw en Wytske toch nog maar een klein blokje om geweest met de rollator. Tijdens de wandeling heeft mevrouw nog verteld over het huis, het gezin en over de klusjes die mevrouw nog thuis doet, zoals het eten koken.

Bij thuiskomst hebben mevrouw en Wytske en de buurvrouw, die even langskwam, nog wat gedronken in de tuin. Na nog wat gekletst te hebben is Wytske weer naar huis gegaan.

21 juli 2017
Vanmiddag is Wytske weer bij mevrouw geweest. Toen Wytske binnenkwam zat mevrouw tv te kijken. Mevrouw vertelde dat ze hier een verhaal uit de Bijbel vertelden, dit vond ze erg mooi. Even later kwam meneer binnen en kwamen ook hun oudste zoon, schoondochter en kleinzoon even op visite omdat ze de volgende dag op vakantie gingen. Met zijn allen is er een bakje thee gedronken en gekletst over van alles. Nadat de familie was vertrokken wilde mevrouw graag wandelen, maar dan wilde mevrouw wel in de rolstoel. Na veel tegenstribbelen zijn mevrouw en Wytske toch met de rollator een stuk gaan wandelen. Tijdens de wandeling vertelde mevrouw steeds dat ze terug naar huis wilde om de rolstoel op te halen omdat het wandelen niet meer goed lukte. Mevrouw en Wytske hebben doorgewandeld, hebben een ijsje gehaald en hebben nog een klein stukje in het park gelopen en daar nog op een bankje gezeten.

Na de wandeling hebben mevrouw en Wytske nog een potje Rummikub gespeeld. Ook hebben mevrouw en Wytske het gehad over muziek. Mevrouw vertelde dit keer dat ze vooral naar muziek op de radio luisterde wat er op dat moment voor was. Verder had mevrouw nooit een instrument bespeeld. Later heeft Wytske meneer ook nog gevraagd en hij gaf aan dat ze het waarschijnlijk wel leuk zou vinden om iets met muziek te doen. Toen mevrouw even weg was gaf meneer ook aan dat mevrouw steeds wat agressiever werd. Als meneer of iemand anders bijvoorbeeld niet gelijk reageerde als mevrouw iets vroeg kon mevrouw hier heel fel op reageren of sloeg ze bijvoorbeeld met de stok op tafel. Meneer wist dat mevrouw hier niks aan kon doen maar gaf aan zich er soms wel voor te schamen als dit gebeurde op het moment dat er mensen bij waren die mevrouw niet kennen. Dit vond meneer wel lastig. Toen Wytske naar huis ging gaf mevrouw aan een erg leuke middag gehad te hebben.

28 juli 2017
Vanmiddag is Wytske weer bij mevrouw geweest. Toen Wytske binnenkwam zat mevrouw tv te kijken naar het programma waar mevrouw elke vrijdag naar kijkt. Aangezien het deze dag erg mooi weer was wilde mevrouw graag gaan wandelen, maar dan wel in de rolstoel. Na veel tegenstribbelen zijn mevrouw en Wytske toch met de rollator gaan wandelen, omdat beweging erg belangrijk is voor mevrouw. Tijdens het wandelen benam mevrouw meerdere malen dat ze de volgende keer in de rolstoel wilde omdat ze niet meer goed kon lopen en thuis al genoeg liep. Wytske vond het lastig omdat ze op het laatst niet goed meer wist hoe ze hier op moest reageren omdat mevrouw erop door bleef gaan.

Bij thuiskomst vertelde mevrouw vol trots aan meneer dat ze een heel stuk had gelopen. Met zijn drieën is er thee gedronken en na de thee hebben mevrouw en Wytske Triominos gespeeld. Tijdens het spel kon Wytske merken dat mevrouw moeite had met het zoeken naar de goede combinatie van het cijfer zodat er een steen aangelegd kon worden. Toen Wytske begon te benoemen welke cijfers er steeds waren aangelegd begon mevrouw steeds meer stenen neer te leggen. Na een aantal potjes Triominos is Wytske weer naar huis gegaan.

4 augustus 2017
Vanmiddag is Wytske weer bij mevrouw geweest. Toen Wytske binnenkwam was mevrouw bezig met de afwas en vroeg of mevrouw en Wytske ook weer even naar buiten gingen. Wytske gaf aan dat het erg mooi weer was dus dat ze wel even een stukje konden wandelen. Mevrouw gaf aan dat ze wel wilde wandelen maar dan wel in de rolstoel. Uiteindelijk is toch de rollator meegenomen en zijn mevrouw en Wytske gaan lopen. Tijdens de wandeling gaf mevrouw vaak aan dat ze last van haar voeten had maar het toch ook wel lekker vond om even buiten te zijn. Wytske heeft mevrouw meerdere malen een compliment gegeven dat ze het erg knap vond dat mevrouw ondanks de pijn toch was gaan wandelen. Bij thuiskomst vertelde mevrouw trots aan meneer wat voor stuk ze hadden gelopen.

Na de wandeling hebben mevrouw en Wytske wat gedronken in de tuin en hebben later binnen een paar potjes Triominos en Rummikub gespeeld. Wytske kon merken dat mevrouw bij beide spellen moeite had met het leggen van combinatie en de juiste combinaties. Wel wist mevrouw goed de spelregels te benoemen en wist precies hoeveel potjes van elk waren gespeeld en wie hadden gewonnen. Mevrouw en Wytske waren het er over eens dat ze een leuke middag hadden gehad samen.

11 augustus 2017
Vanmiddag is Wytske weer bij mevrouw geweest. Toen Wytske binnenkwam gaf mevrouw aan dat ze niet wilde wandelen i.v.m. het slechte weer. Toen Wytske vroeg wat mevrouw wel wilde doen gaf ze aan dat Wytske dit mocht bedenken. Nadat Wytske wat opties had opgenoemd gaf mevrouw aan een spelletje te willen spelen. Dit keer zouden mevrouw en Wytske een ander spel proberen, scrabble. Eerst zouden ze het ‘open spelen’ zodat het wat makkelijker zou zijn en ze even konden oefenen. Wytske merkte al snel dat mevrouw dit een lastig spel vond, het lukte haar eigenlijk niet woorden te bedenken en ook het neerleggen van letters wilde niet. Mevrouw legde vaak de letters in spiegelbeeld neer, dus de woorden achterstevoren. Na nog even te hebben gescrabbeld hebben mevrouw en Wytske nog een aantal potjes Rummikub gespeeld. Bij Rummikub had mevrouw ook erg veel moeite om de regeltjes te onthouden en goede rijtjes te leggen. Ook kon mevrouw aan het einde van het spel niet meer vertellen hoeveel potjes ze hadden gespeeld en wie er had gewonnen. Het viel Wytske op omdat mevrouw dit de andere keren wel wist.

Aan het einde van de middag kwam de jongste zoon van mevrouw nog even op visite. Wytske heeft samen met meneer, mevrouw en hun zoon nog even zitten kletsen. Ook kwam het onderwerp computer ter sprake en gaf mevrouw aan dat ze daar wel wat meer over wilde weten hoe het allemaal werkt. Hier zouden mevrouw en Wytske samen eens voor gaan zitten.

17 augustus 2017
Vanmiddag is Wytske bij mevrouw geweest. Mevrouw gaf aan dat ze graag een nieuwe handtas wilde kopen. Het viel Wytske op dat mevrouw hier het initiatief nam in de activiteiten, normaal zegt mevrouw altijd dat Wytske het maar moet bedenken. Wytske is samen met mevrouw naar de stad gelopen, mevrouw in de rolstoel, en hebben een nieuwe tas gekocht. Na nog een rondje door de stad te hebben gelopen zijn en nog wat fruit bij de groenteboer gekocht te hebben zijn mevrouw en Wytske weer naar huis gewandeld.

Bij thuiskomst hebben mevrouw en Wytske wat gedronken in de tuin en zijn later naar binnen gegaan om de spullen van de oude tas in de nieuwe tas te stoppen. Later heeft Wytske nog even gesproken met meneer en meneer vertelde dat mevrouw steeds vaker en sneller ‘boos’ werd en haar geheugen wel achteruit ging bijvoorbeeld met het roken of mevrouw al had gerookt en hoeveel. Ook gaf meneer aan dat mevrouw de bezoekjes van Wytske erg leuk vond. Mevrouw vond het ‘een op een’ contact met de Kammeraat erg leuk en gezellig.

28 augustus 2017
Vanmiddag is Wytske bij mevrouw op visite geweest. Bij binnenkomst gaf mevrouw aan wel te willen wandelen i.v.m. het mooie weer maar dan wel in de rolstoel. Uiteindelijk hebben mevrouw en Wytske het plantsoen omgelopen, mevrouw met de rollator. Thuisgekomen hebben mevrouw en Wytske een aantal potjes Triominos gespeeld. Het viel Wytske dat mevrouw goed in de gaten had hoe het spel werkte en de verschillende mogelijkheden zag waar ze de stenen neer kon leggen. Later in de middag kwam meneer thuis en vertelde hij dat het binnenkort hun trouwdag was. Hierdoor kwamen er verschillende verhalen naar voren van de trouwfeesten die ze hadden gevierd. De fotoboeken kwamen op tafel en meneer en mevrouw vertelden wat ze allemaal hadden gedaan, zoals hun reisje naar Disneyland met de familie en het feest wat ze hebben gegeven.

Toen Wytske weer naar huis ging heeft ze nog even in de tuin met meneer gesproken. Meneer gaf aan dat hij het fijn vond dat Wytske elke week kwam zodat hij zijn eigen dingen even kon doen. Ook vertelde hij dat mevrouw, vooral ’s avonds, wat agressiever werd. Mevrouw sloeg dan vaak met de stok of vuist op tafel als ze het ergens niet mee eens was of meneer niet snel genoeg reageerde. Ook wilde mevrouw ’s avonds na het warmeten nog brood eten. Meneer gaf aan dat hij dit dan vaak maar gewoon liet gebeuren om de ‘strijd’ te voorkomen. Toen Wytske vertrok gaf mevrouw aan zin te hebben in het volgende bezoek.

 

 
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles