Verslag Zomervisite van Nadeshda

Meneer L., diep in de tachtig, legt vol trots een stapel prachtige tekeningen voor mij neer. Door de jaren heen heeft hij ze allemaal zelf gemaakt. ‘Dagelijks oefen ik nog’, vertelt hij. ‘De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Als het niet lukt dan leg ik de tekening even weg.’

We bladeren onder het genot van een kop koffie door zijn werk. Dan stelt hij voor samen iets te maken. We tekenen een landschap waarbij hij uitleg geeft over potloodgebruik en verschillende technieken. Aan de muur hangt een foto, zijn blik dwaalt af. ‘Wie is die mevrouw’ vraag ik? Hij zucht en begint te vertellen.

‘Ik zat samen met mijn zus bij het verzet. Een spannende tijd. Ik heb illegale kranten vervoerd en verschillende keren ingebroken in gemeentehuizen om bonkaarten te stelen. Mijn zus is gevangengenomen. Een paar goede vrienden zijn door de Duitsers gefusilleerd’.

Dan wijst hij op de foto. ‘Naast verlies heb ik in die periode ook het mooiste van mijn leven ontmoet: mijn vrouw, in het trammetje naar Drachten. Ik knipoogde naar haar en kreeg een knipoog terug, toen wist ik dat ik met haar in gesprek kon gaan. Ze vroeg meteen naar mijn naam, maar die vertelde ik haar niet. Uiteindelijk wist ze pas na drie maanden hoe ik echt heet. Het was soms maar beter dat mensen die je lief waren niet precies wisten wie je was en wat je deed, op die manier was het veiliger.’

We laten het tekenen voor wat het is en doorlopen de rest van de middag een fotoboek uit de oorlog. Bij het afscheid staat meneer erop dat ik een tekening mee naar huis neem. Open, kwetsbaar, waardevol en leerzaam, dat zijn de woorden die bij opkomen als ik terugdenk aan deze zomervisite.

 

 
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles