praktijk - Geplaatst op 18-11-2016

Kammeraat

Kammeraat (Fries voor kameraad) is een maatje voor thuiswonende mensen met dementie en mantelzorgers. Iemand met wie zij samen kleur aan de dag geven. Daarbij staat niet de ziekte, maar de persoon centraal.

Doel van het idee

Kammeraat is een psychosociale interventie voor thuiswonenden met dementie, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Wie is de doelgroep?

Het komende jaar gaan 27 Kammeraten aan de slag bij dertig mensen met dementie, als onderdeel van de Proeftuin Dementie Friesland. Minimaal een dagdeel per week (liever vaker) geven zij samen kleur aan de dag.

Wat heb je nodig?

Na een kleinschalige pre-pilot in het voorjaar van 2016 worden nu de eerste Kammeraten opgeleid door experts met veel kennis en ervaring op het gebied van dementie en mantelzorg. Vanaf oktober 2016 kunnen 30 mensen met dementie in de omgeving Leeuwarden en Drachten een jaar lang gebruikmaken van een Kammeraat. Als tegenprestatie wordt u gevraagd om mee te werken aan ons onderzoek naar de effecten van Kammeraat op uw welzijn.

Meer informatie link

http://www.mijnkameraad.nl/

Van harte aan te raden want?

Studenten SPH of afgestudeerden van Stenden Hogeschool helpen als Kammeraat de verbinding met de buitenwereld te maken of te behouden. Maar ook samen thuis een krantje lezen of in de tuin rommelen is mogelijk. We koppelen Kameraat aan een inloophuis, waar mensen met dementie en mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. Je kunt hier binnen lopen als je zin hebt. Het eerste inloophuis komt in de wijk Nijlân in Leeuwarden en zal op woensdagen open zijn.

Houd er rekening mee dat

De Kammeraten die eind oktober starten, commiteren zich voor minimaal een jaar aan het project. Tijdens dit jaar werken zij, hun maatje met dementie en eventuele mantelzorger mee aan kwalitatief onderzoek naar het effect van Kammeraat op het welzijn van mensen met dementie en hun naasten.

Bijlage:

Download

Contactpersoon en Organisatie

Leeuwarden
Stichting Kammeraat

0 mensen vinden dit een goed idee.

Stem voor dit idee
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles