studenten - Geplaatst op 07-11-2016

Keuzeprogramma Levensecht-Golden Oldies

Keuzeprogramma Levensecht - Golden Oldies; studenten van sociale studies maken levensecht kennis met de doelgroep ouderen op verschillende interactieve manieren.

Doel van het idee

1. Een bijeenkomst waarbij een groep ‘vitale’ ouderen naar Avans komt om hier samen met de studenten van gedachte te wisselen over belangrijke life-events. Centraal staat het ontdekken en verkennen van elkaars ‘levenswijsheid’. De uitwisseling over en weer over belangrijke levensgebeurtenissen en diverse onderwerpen als: “hoe vitaal ouder te worden, hoe om te gaan met tegenslag in het leven en bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid,” zijn onderwerp van gesprek. 2. Locatiebezoek aan een woonzorgcentrum. Hier zal op locatie een programma zijn inclusief rondleiding, bezoek een PG-afdeling en deelname aan activiteiten samen met de bewoners. 3. Training aan de hand van casuïstiek. Trainingsacteurs verzorgen een training met behulp van diverse casuïstiek om zo studenten actief te laten kennis maken met levensechte situaties welke zij mogelijk in het toekomstig beroep tegen gaan komen. Trainingsonderwerpen: omgaan met een oudere die verward is, ouderenmishandeling signaleren, eenzaamheid, vraagverlegenheid, ouderen versterken etc.

Wie is de doelgroep?

Dit onderwijsprogramma tracht op een vernieuwende en positieve wijze studenten kennis te laten maken met de diversiteit van ouderen. Naast theorie staat vooral ook ervaren en de ontmoeting centraal.

Wat heb je nodig?

Gevraagde ondersteuning voor 2 jaar: Organisatie en ontwikkeling 30 docenturen á € 65 = € 1950. Workshop met behulp van 2 trainingacteurs á € 50 = € 600. Totaal: € 2550. De gevraagde subsidie kan deze vorm van onderwijs mogelijk maken, aangezien de standaard uren niet toereikend zijn en de te maken kosten boven het reguliere budget zijn.

Meer informatie link

http://vereniginghetzonnehuis.nl/keuzeprogramma-levensecht-golden-oldies-klas/
http://www.bndestem.nl/regio/breda/golden-oldies-op-bezoek-bij-avans-hogeschool-breda-1.4894193

Van harte aan te raden want?

Een mogelijkheid is de deelnemende studenten en ouderen te laten deelnemen aan een kwalitatief onderzoek. De deelnemers vormen een mooie groep respondenten voor een kwalitatief onderzoek naar beeldvorming over en weer. Hoe denken de studenten over ouderen voor en na deelname aan de cursus? En hoe denken de ouderen over de studenten voor de ontmoeting en daarna?

Houd er rekening mee dat

Het programma is mede ontstaan vanuit het project ‘Levensles’ 2014. Studenten Janneke de Jong en Milou Francke zijn als tweede prijs winnaars van Levensles november 2014 Roosendaal, betrokken en hebben de rol als meelezer en meedenker.

Contactpersoon en Organisatie

Kitty van der Made-Bogaerts, docent/onderzoeker
Avans Hogeschool Breda Academie voor Sociale Studies

1 mensen vinden dit een goed idee.

Stem voor dit idee
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles