praktijk - Geplaatst op 06-04-2017

Leerlingen tegen eenzaamheid bij ouderen

Acht leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Breda willen eenzaamheid bij ouderen bestrijden door medescholieren met hen te laten optrekken. Vrijwillig, want dat staat goed op hun cv. Eenzaamheid is een serieus probleem: de helft van de mensen boven de 75 jaar voelt zich alleen, volgens het RIVM. Ze ervaren meer stress, hebben een hogere bloeddruk en zijn vaker depressief dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Reden genoeg om in te grijpen, dus. Maar hoe doe je dat, eenzaamheid tegengaan? Verschillende ideeën passeerden de revue. „We hebben het nog over een hond gehad ”, zegt Stijn. „Maar ouderen zitten helemaal niet te wachten op een hond, ze kunnen vaak slecht lopen. Ze hebben veel meer behoefte aan een gesprek, al is het maar tien minuutjes.”

Doel van het idee

De leerlingen werken in het kader van het gemeenteproject aan een opdracht die de gemeente Breda aan de deelnemende groepen van meerdere scholen heeft gegeven: Kom met een goed plan waarmee je ouderen in Breda kan helpen. Het beste voorstel krijgt van de gemeenteraad een geldbedrag om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wie is de doelgroep?

lokale verpleegtehuis

Wat heb je nodig?

Met hun project helpen ze niet alleen ouderen, maar ook zichzelf. Medewerking is waardevol voor wie een studie wil volgen met een beperkt aantal plaatsen en een moordende concurrentie, zoals geneeskunde. „In de vierde en vijfde klas van onze school zitten al zo’n dertig tot veertig vrijwilligers, blijkt uit onze enquête op school”, zegt Stijn. Het draait allang niet meer alleen om de cijfers voor Engels en wiskunde, volgens de vereniging van scholen in het voorgezet onderwijs (VO-raad). „Vervolgopleidingen en toekomstige werkgevers willen weten in welke commissies je hebt gezeten en of je vrijwilligerswerk hebt gedaan. Het zegt iets over je sociale vaardigheden.”

Meer informatie link

http://www.telegraaf.nl/avond/27874118/__Zinvol_op_de_koffie__.html

Van harte aan te raden want?

de zwaar belaste zorgmedewerkers zouden geholpen zijn met de hulp.

Houd er rekening mee dat

Als puber word je weinig serieus genomen: de meeste medewerkers van verpleeghuizen luisteren niet naar een plan van acht middelbare scholieren. Door de grote onderbezetting in de zorg is er geen tijd voor ambitieuze ideeën van jonkies. „We hebben ongeveer twintig instellingen benaderd, één daarvan wilde meer weten over ons project”, zegt Stijn van Etten, de 17-jarige woordvoerder van het groepje.

Contactpersoon en Organisatie

groep leerlingen klas 5
Stedelijk Gymnasium

0 mensen vinden dit een goed idee.

Stem voor dit idee
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles