Herfstvisite: zinvol en leuk vakantiewerk in de ouderenzorg

Veel jongeren hebben een negatief beeld van ouderen. Ook als het gaat om werken in de ouderenzorg. Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy on Vitality and Ageing willen daar verandering in brengen door studenten Zorg & Welzijn op een laagdrempelige en ludieke manier met ouderen in contact te brengen. Na een succesvolle Zomervisite roepen we in de maand oktober 16- tot 25-jarige studenten op om op Herfstvisite te gaan bij ouderen via een zorgorganisatie, met het idee om samen iets te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een ommetje maken, muziek luisteren, een boodschapje doen, een spelletje doen of naar de bioscoop gaan. De studenten krijgen een vergoeding van 10,- euro per uur bij een volle stempelkaart van 15 uur. Zo verdienen ze wat bij en leren tegelijkertijd meer over ouderen en hun leefomgeving.

Een klein gebaar, een groot plezier
Hoe verleid je jonge mensen tot een loopbaan in de ouderenzorg? De sleutel ligt in ontmoetingen tussen jong en oud: in persoonlijk, gelijkwaardig contact ontstaat waardering en worden beelden bijgesteld. Dat blijkt ook uit de ervaringen van deelnemers van de Zomervisite afgelopen juli en augustus: Nadeshda - “De bezoekjes aan de ouderen die ik heb bezocht waren open, kwetsbaar, waardevol en leerzaam.” en Inge - “Hoe klein is de moeite, en hoe groot is het plezier. Het is fijn om dit voor deze mensen te kunnen betekenen. En omdat ze hebben aangegeven het erg op prijs te stellen als ik in de toekomst nog met hen zou wandelen heb ik besloten om op vrijwillige basis nog twee uur in de week naar het verzorgingshuis te gaan.”

Meer ouderen, minder verzorgenden
Meer studenten kiezen voor de opleiding Verpleegkunde. Helaas kiest minder dan 5 procent van de studenten uiteindelijk voor een baan in de ouderenzorg. En met het groeiende aantal ouderen is dat zorgwekkend. Op dit moment wonen in Nederland 110.000 mensen in een verpleeghuis, en in 2025 zullen dat er naar verwachting 141.000 zijn. En dat terwijl er nu al ruim 10.000 vacatures in deze sector onvervuld zijn, aldus actualiteitenrubriek EenVandaag. Om dit nijpende tekort aan goed opgeleid personeel de komende jaren op te lossen, is het van groot belang om de beeldvorming over ouderenzorg positiever te kleuren. Dat kan alleen door het te ervaren, aldus Wytske - “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen eerst kennis moeten maken met de ouderenzorg voordat ze er een positiever beeld over krijgen. Eerst met eigen ogen zien dan geloven dat de ouderenzorg echt heel leuk en interessant is.”

Meer informatie? Neem dan contact op met Danielle Swart: tel. 071-5240960, e-mail levensles@leydenacademy.nl.

 

 

 

 
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles