Verslag Zomervisite Demi

‘Toen ik met mijn studie begon dacht ik bij ouderen aan hulpbehoevende mensen die in een verzorgingstehuis wonen. Ik associeerde ouderen met lichamelijke en geestelijke problemen. Het is niet zo dat ik iedere oudere als hulpbehoevend zag, maar over het algemeen was dat wel mijn beeld.

Tijdens mijn zomervisite heeft vooral de eenzaamheid van ouderen mij geraakt. Een mevrouw bij wie ik kwam maakt normaal gesproken gebruik van de dagbesteding, maar vanwege de vakantie was die gesloten. Alleen de sport- en spelmiddag op dinsdag ging gewoon door. De hele week stond voor deze vrouw in het teken van dat moment, dan zou ze eindelijk weer contact hebben met andere mensen. De rest van de tijd zat ze alleen thuis te hopen dat het snel dinsdag werd. 

Met een andere mevrouw ging ik buiten wandelen en dan was ze zo blij. Ze vertelde wel twintig keer per wandeling hoe zeer ze het waardeerde. Ik begrijp dat wel. Het moet heel frustrerend zijn om naar buiten te willen, maar niemand te hebben die mee wil. Wanneer mensen vanwege de eenzaamheid negatieve gedachten hebben probeer ik dat om te zetten in iets positiefs. Humor helpt om de sfeer wat luchtiger te maken. Gesprekken voeren met ouderen gaat mij makkelijk af omdat ik mij open en sociaal opstel. De begeleiders waren onder de indruk van mijn openheid tegenover ouderen, dat vond ik leuk om te horen.    

Als ik zelf oud ben wil ik proberen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Het is mij opgevallen dat ouderen veel waarde hechten aan hun eigen vertrouwde omgeving. Bovendien zal ik proberen om mijn sociale contacten te onderhouden. Onder de mensen blijven en zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Dagbesteding lijkt me ook wel wat later, een prima manier om nieuwe mensen te ontmoeten.’

 

 
Niet alle velden zijn ingevuld.
Onjuiste gebruikersnaam + wachtwoord combinatie.
De wachtwoorden zijn niet gelijk.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Aanmaken van een account is mislukt.
Niet alle velden zijn ingevuld.
Plaatsen van het idee is niet gelukt.
Hartelijk dank voor de aanmelding van jouw idee!

We kijken eerst of je inzending compleet is.
Daarom kan het 1-2 werkdagen duren voordat je deze op de site en kaart terugziet.

Zodra je idee op de site is terug te vinden, ontvang je hiervan bericht per mail.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Levensles